«
»

                      Kasza jaglana - "królowa zbóż"                        

To właśnie o jej niesamowitych właściwościach chcę dziś opowiedzieć.   

 

          Proso należy do najstarszych roślin uprawnych. Kasza jaglana to najpopularniejszy produkt powstający z prosa. Wytwarzana jest z omłóconych i wyczyszczonych nasion, po usunięciu z nich twardej łuski. Pod względem wartości odżywczych proso porównuje się z gryką. Jego charakterystyczną cechą jest stosunkowo wysoka zawartość białka oraz witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Obok bogactwa witamin i minerałów zawiera krzemionkę, która pozytywnie wpływa na kondycję stawów. Jako jedyne spośród zbóż odkwasza układ trawienny. Proso, ze swej natury nie zawiera glutenu, dlatego kasza jaglana znakomicie nadaje się jako składnik menu małych dzieci, jako łagodna i raczej nie uczula. Idealnie sprawdza się w diecie bezglutenowej, ponieważ działa regenerująco na śluzówkę układu pokarmowego. Kasza ta jest lekkostrawna i bardzo pożywna.

Choć ziemniaki również są zdrowe i trudno sobie wyobrazić ich zniknięcie z naszych stołów, to co coraz częściej urozmaicamy codzienną dietę kaszami, wśród których króluje właśnie kasza jaglana. Warto wspomnieć, że kaszę wraz z pozostałymi produktami pełnoziarnistymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać 6 porcji produktów zbożowych.

Kasza jaglana ułatwia koncentrację, zapobiega rozdrażnieniu, bezsenności, skurczom mięśni. Duża zawartość błonnika zapobiega otyłości, zaparciom, hemoroidom i nowotworom jelita grubego. Kaszę jaglaną zaleca się na chore oskrzela i mokry, odrywający kaszel. Ma działanie antywirusowe. Minimalizuje ilość śluzu gromadzącego się podczas choroby w oskrzelach. Kasza ta ma również działanie wzmacniające organizm. Co ciekawe kasza jaglana ma także walory kosmetyczne. Będąc źródłem krzemu, pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Jagły można również wykorzystać jako peeling lub bazę do wykonania maseczki złożonej z kilku składników. Świeże jagły są zalecane w żywieniu osób cierpiących na schorzenia sercowo-naczyniowe i choroby wątroby. Pobudzają one również procesy krwiotwórcze.Płatki z prosa mają walory zbliżone do kaszy. Trzecim artykułem powstającym z prosa jest mąka jaglana. 

Z kaszy, płatków i mąki można sporządzić wiele potraw.  Jak przyrządzić kaszę jaglaną? Przykładowa proporcja to 1 szklanka wody na 1 szklankę kaszy ( dla 2-3 osób). Nadaje się znakomicie do podania na słodko jak i na słono. W książce polskich autorek, pt. " Kuchnia polska bez pszenicy", jest bardzo dużo ciekawych i sprawdzonych przepisów z użyciem produktów pochodzących z prosa. Przedstawię przykładowy przepis:

 

KOPYTKA Z KASZĄ JAGLANĄ

 

200g kaszy jaglanej, wypłukanej

550ml mleka ( dowolnego), bulionu lub wody

60g mąki gryczanej

20g mąki ziemniaczanej

1 duże jajko

garść posiekanej natki pietruszki i koperku

1 łyżka masła lub oliwy

po 1 łyżeczce lubczyku i curry

1/2 łyżeczki kozieradki 

pieprz i sól

 

W garnku zagotuj mleko lub bulion (jeśli nie masz, użyj wody, ale kopytka nie będą tak smaczne), wsyp  kaszę jaglaną, dodaj łyżeczkę masła lub oliwy, lubczyku i curry. Gotuj kaszę do miekkości(w razie potrzeby dolej nieco płynu). Zdejmij z ognia i przestudź. Możesz zemleć kaszę na gładką masę w maszynce do mielenia lub w blenderz. Kopytka będą miały delikatniejszą konsystencję, ale przyrządzone z całej kaszy są również pyszne!

Jeśli masz ugotowaną kaszę jaglaną, np. z poprzedniego dnia, z powodzeniem możesz jej użyć do zrobienia kopytek. Odważ ok. 500 g i postępuj zgodnie z dalszymi wskazówkami. 

W dużej misce dokładnie wymieszaj ręką ugotowaną kaszę, mąki, jajko, posiekaną zieleninę, kozieradkę oraz pieprz i sól do smaku. Podziel masę na 2-3 części. Wyłóż każdą na blat lekko posypany mąką gryczaną i uformuj cienkie wałeczki. Ostrym nożem pokrój je ukośnie na kawałki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj 5 min do momentu wypłynięcia. Podawaj od razu z ulubionym sosem lub ze skwarkami z tofu. 

Jeżeli kopytka mają zostać na następny dzień, polej je odrobioną oliwy i dokładnie wymieszaj, by się nie skleiły. Odsmaż na patelni, aż będą złociste i chrupiące. 

 

 

Aby w jak największym stopniu skorzystać z rozpuszczalnej w wodzie krzemionki, zawsze płucz kaszę bezpośrednio przed użyciem, gotuj bez wcześniejszego namaczania i w żadnym wypadku nie zmieniaj wody, w której kasza już się gotuje. 

Nie polecamy kaszy pakowanej w perforowane woreczki foliowe. 

 

Na półkach naszego sklepu znajdziesz ekologiczną kaszę jaglaną oraz płatki z prosa firmy Batom i BioPlanet, a także ekologiczną mąkę jaglaną firmy Batom oraz Symbio. 

 

      

 

 

 

 źródło wiedzy:

1. Biokurier 3/2013

2. Fokus ekstra nr 5, listopad 2014

3. Kuchnia polska bez pszenicy M. Szloser, W. Gąsiorowska